Recepten

Voorbereiding/Bereiding asperges»
Kip met asperges»
Aspergesalade»
Aspergesoep»

 

Voorbereiding :
Leg de asperges voor het schillen 25 minuten in koud, bij voorkeur stromend water. Kook de eieren gedurende 8 minuten, giet deze af en pel ze.

Bereiding :
Leg de asperge op een keukenplank. Houd de asperge bij de kop vast en schil deze van boven naar beneden. Begin op 2 tot 3 centimeter onder de kop. Snij na het schillen ongeveer 2 centimeter van het ondereind af. Doe de asperges in een pan. Giet er ruim water op, voeg een mespunt suiker en het zout toe. Breng dit geheel aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes koken en neem dan de pan van het vuur. Laat de asperges in de pan met gesloten deksel gedurende 15 tot 20 minuten nagaren. Controleer de asperges door met een vork in het dikste gedeelte te prikken om te zien of ze voldoende zacht zijn.


Kip met asperges

Ingrediënten

 • 2 kg asperges (AA1-super)
 • 2 hele kipfilets
 • peper en zout
 • 1 takje verse of 1 theelepel gedroogde majoraan
 • 200 gram boter
 • 1 dl gevogeltefond (zelf getrokken of uit pot)
 • 2 dl koksroom
 • 1 pijpje bier (33cl)
 • 200 gr krielaardappelen
 • 2 eieren

Bereidingswijze
Schil de asperges, kook ze gaar en houd ze warm. Bestrooi de kipfilets met peper, zout en majoraan en bak ze aan alle kanten lichtbruin, maar niet gaar. Neem de kip uit de pan. Voeg de room en de helft van het bier toe. Laat het vocht inkoken en monteer de saus met klontjes boter. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Zet de kipfilets in een voorverwarmde oven van 170°C tot ze bijna gaar zijn. Kook de krielaardappelen gaar en de eieren hard. Verdeel de asperges over vier voorverwarmde borden, trancheer de kipfilets en leg ze in waaiervorm op de asperges. Nappeer wat saus over de kip en geef de overige saus, de aardappelen en de eieren er apart bij.

Smakelijk eten!

 

 

 

 

Aspergesalade

Benodigdheden (voor 4 personen) :
- 250 gram asperges
- 100 gram krulsla (of slasoort naar keuze zoals veldsla)
- 4 hardgekookte eieren
- 50 gram ham
- 2 el halvanaise
- 2 el yoghurt
- 1 el fijngeknipte verse bieslook
- peper en zout naar smaak

Voorbereiding :
Leg de asperges voor het schillen 25 minuten in koud, bij voorkeur stromend water. Kook de eieren gedurende 8 minuten, giet deze af, en pel ze.

Bereiding van de asperges :
Leg de asperge op een keukenplank. Houd de asperge bij de kop vast en schil deze van boven naar beneden. Begin op 2 tot 3 centimeter onder de kop. Snij na het schillen ongeveer 1 centimeter van het ondereind af. Doe de asperges in een pan. Giet er ruim water op, voeg een mespunt suiker en zout toe. Breng dit geheel aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes koken en neem dan de pan van het vuur. Laat de asperges in de pan met gesloten deksel gedurende 15 tot 20 minuten nagaren.
Controleer de asperges door met een vork in het dikste gedeelte te prikken om te zien of ze voldoende zacht zijn. Zodra de asperges gaar zijn goed laten afkoelen.

Samenstellen van de salade :
Snij de ham in kleine stukjes. Roer van de halvanaise, de yoghurt, de ham, de bieslook en de peper en zout naar smaak een sausje. Pel de eieren en snij ze in plakjes. Was en droog de sla en verdeel deze over 4 bordjes. Leg de stukjes ei met daarop de asperges op de sla en schep de saus erover.

 Aspergesoep

 

Benodigdheden (voor 4 personen) :
- 1 kg asperges
- 2,5 dl kookroom
- 1 bouillonblokje
- peper en zout naar smaak

Voorbereiding :
Leg de asperges voor het schillen 25 minuten in koud, bij voorkeur stromend water.

Bereiding :
Leg de asperges op een keukenplank. Houd de asperge bij de kop vast en schil deze van boven naar beneden. Begin op 2 tot 3 centimeter onder de kop. Snij na het schillen ongeveer 1 centimeter van het ondereinde af. Doe de asperges in een pan. Giet er ruim water op, voeg een mespunt suiker en zout toe. Breng dit geheel aan de kook. Laat de asperges 3 tot 5 minuten zachtjes koken. Controleer de asperges door met een vork in het dikste gedeelte te prikken om te zien of ze voldoende zacht zijn. Snij de toppen van de asperges (ongeveer 3 cm) en bewaar deze apart. Snij de rest van de aspergestelen fijn en pureer deze met 8 dl kookvocht. Wrijf het mengsel door een zeef in een pan, breng het langzaam aan de kook en laat een bouillonblokje hierin oplossen. Laat de soep tot de gewenste dikte inkoken en doe er dan de room bij. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Doe de topjes op het laatste moment bij de soep zodat ze nog even op temperatuur kunnen komen. Voorzichtig, want ze gaan snel stuk en dat is jammer, want ze staan net zo leuk in het bord. Serveren en smullen maar!

 

Bekijk de afbeelding op ware grootte

 

 Zalm met asperges

 

Voor 4 personen:

  1.5 tot 2 kg asperges
  4 stukken gefileerde zalm van circa 150 g per stuk
  boter of olie om te bakken
  zout en versgemalen peper

  Voor de saus:
  2 eieren
  2 eetl. olijfolie
  2 sjalotten
  1 teentje knoflook
  1 l droge witte wijn
  125 g crème fraîche
  50 gram roomboter
  1 bosje dille
  zout en versgemalen peper
Bereiding:
Kook de eieren voor de saus hard, laat ze afkoelen en pel ze. Schil de asperges en kook ze op de klassieke manier (zoals in dit nummer staat beschreven in de rubriek Grootmoeders Keuken).Bak de stukken zalm in de hete olie of boter; eerst op de vleeskant en laat ze daarna op de velkant gaar worden. Bestrooi ze met wat zout en peper.Fruit de gesnipperde sjalot voor de saus glazig in de olie en pers er de knoflook bij. Breng met de wijn aan de kook en laat inkoken tot de wijn vrijwel geheel verdampt is. Roer eerst de crème fraîche en daarna de fijngehakte eieren door de saus. Klop de boter klontje voor klontje door de saus en roer er kort voor het serveren de fijngehakte dille door. Breng de saus op smaak met zout en peper. Schep de vis op een voorverwarmde schaal, schep er de asperges naast en overgiet met de saus.
Schep de vis op een voorverwarmde schaal, schep er de asperges naast en overgiet met de saus.
Lekker met gekookte krieltjes, en bestrooi deze met fijngehakte peterselie.

 

 

 

 

Criens Blueberries wenst U smakelijk eten!