Eendenborst met blauwebessensaus en aardappeltaartjes

Ingrediënten
4 eendenborstfilets van 180 à 200 g
500 g aardappelblokjes
1 el plantaardige olie, om in te bakken
100 g paprika, in blokjes gesneden
100 g spekblokjes
100 g gemengde paddenstoelen, gesneden
4 eieren
scheutje koksroom
peper en zout
paneermeel
geraspte kaas
1 kleine ui, gesnipperd
scheutje rode wijn
250 g blauwe bessen
50 g boter

Voorbereiding:
Kook de aardappelblokjes beetgaar. Doe de olie in een koekenpan en bak hierin kort de paprika, spekblokjes en tweederde van de paddenstoelen. Verwijder de pan van de warmtebron en meng de aardappelblokjes erdoor. Vul vier kleine ovenschaaltjes met het aardappelmengsel. Bak de resterende paddenstoelen in de pan voor de garnering.

Bereiding:
Klop de eieren los en meng de room met wat peper en zout. Schenk het roommengsel over de aardappeltaartjes in de schaaltjes. Bestrooi met wat paneermeel en geraspte kaas. Zet 10-15 minuten in een voorverwarmde oven (200°C elektrische oven/gasstand 6/ heteluchtoven 180°C) tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Snijd de eendenborstfilets op het dikste gedeelte in. Breng op smaak met peper en zout. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en schroei de filets, eerst aan de ingesneden kant, aan beide kanten dicht. Haal de filets uit de pan en leg op een bakblik. Bak de eendenborstfilets in 5-6 minuten mooi roze in een voorverwarmde oven (200°C elektrische oven/gasstand 6/ heteluchtoven 180°C).
Fruit intussen de ui samen met tweederde van de blauwebessen in een koekenpan. Blus af met de rode wijn, crème de cassis, rode wijn azijn of gewone azijn. Roer de basissaus erdoor. Laat de saus inkoken en monteer met blokjes koude boter. Meng de resterende bessen door de saus en haal van de warmtebron.


Ijs met blauwe bessen

Ingrediënten
500g ijs
300g blauwe bessen

Smelt in een klein pannetje 1 eetlepel blauwebessenjam, 1 eetlepel water en 250 g blauwe bessen. Schenk het ( warm ) in het glas.
Plaats daarop 2-3 bolletjes ijs en bestrooi het ijs met wat pijnboompitten en natuurlijk blauwe bessen.
Als laatste decoreren met een beetje slagroom en hagelslag.
Smakelijk!

 

Bekijk de afbeelding op ware grootte

 


 

Blauwe bessen waterijsjes

Ingrediënten
500g blauwe bessen
1 lepel suiker, naar eigen smaak

Kinderen hebben veel plezier met het maken en nog meer met eten van blauwe bessen ijsjes!

Voorbereiding
Meng suiker met blauwe bessen, kort met de mixer mixen. Giet het in kleine vormpjes of borreltjes. Doe in elke vormpje  een satéstokje, doe het in de  diepvries voor ongeveer 2 uur. Na het uithalen van de diepvries e of even onder hen minuut wachten of even onder het warm water houden. Klaar!
Smakelijk!


Blauwebessen muffins

Ingrediënten voor dit recept:
boter om in te vetten,
115 gram gesmolten boter,
230 gram suiker,
2 eieren,
1 dl yoghurt,
450 gram bloem,
1 theelepel bakpoeder,
1 schoongeboende citroen,
250 gram bosbessen of blauwe bessen,
1 eetlepel bloem.

Bereiding / Instructies:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. 
Vet 12 mini-cake vormpjes in met boter. 
Klop de gesmolten boter met de suiker in een vorm schuimig. 
Klop de eieren er een voor een door. 
Voeg de yoghurt toe en schep hem voorzichtig door de boter/suikermassa. 
Zeef de bloem samen met de bakpoeder boven de kom.
Rasp de schil van citroen boven de kom en spatel alles voorzichtig tot een beslag. 
Was de bessen en laat ze goed uitlekken, dep ze voorzichtig droog met keukenpapier. 
Bestuif de bessen met een eetlepel bloem en spatel ze voorzichtig door het beslag.
Vul elk vormpje voor 2/3 deel met beslag. 
Bak de muffins gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven gaar. 
Prik met een sate-prikker in een muffin en wanneer hij er droog uitkomt, zijn de muffins gaar.

 

 

Criens Blueberries wenst u smakelijk eten!