Teelt en oogst

 Criens Blueberries teelt asperges sinds 1991. Mei en juni waren vroeger hét aspergeseizoen. Alleen in die maanden kon men het witte goud vers eten. Dat was vroeger want de tijden zijn veranderd.
 

  - asperges in de tunnel (oogst vanaf begin april t/m eind mei)

  - asperges in de volle grond (oogst vanaf half april t/m 10 juni)

Aspergeplanten blijven voor 7-8 jaar in de grond staan. Het eerste jaar wordt niet gestoken zodat de plant zich kan aansterken. Vanaf het tweede jaar begint de oogst. Deze oogst stopt na 3 weken anders wordt de plant beschadigd. Het derde jaar worden de asperges een paar weken geoogst en pas vanaf vierde jaar wordt de volledige periode geoogst. Op dit moment telen wij in totaal 8 hectare in de volgende asperge soorten: Backlim, Gijnlim en Avalim.

Asperges worden handmatig geoogst. In de vroege ochtend gestoken asperges zijn het lekkerste! Direct na de oogst worden de asperges voor minimaal 6 uur in koud water in de koeling gezet om de kwaliteit te behouden. Hierdoor blijft de smaak beter en blijven de asperges mooi wit. Daarna worden de asperges meteen uit de koeling gesorteerd. Eerst worden zij machinaal op de juiste lengte gesneden, daarna worden ze automatisch gewassen en gesorteerd. Om de beste kwaliteit te kunnen leveren, worden ze nog handmatig nagekeken en dan pas per soort (dikte, vorm, kleur) ingepakt .